Ekonomi

Antalya’da mağdur sıkıntısı yok

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Kurban Bayramı öncesi Canlı Hayvan ve Et Ticareti Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Hasret Çağrıcı Armut, Antalya’da hayvan mevcudiyetinde bir sıkıntı olmadığını, kurbanlık hayvan temininde de sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, her yıl olduğu gibi Kurban Bayramı öncesi sektörel analiz toplantısı yaparak şubenin sorunlarını ve taleplerini gündeme getirdiklerini söyledi. Bülbül, katılımcılara teşekkür ederek toplantıda dile getirilen sorun ve görüşlerin ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağını söyledi.

Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Dairesi Başkanı Hasret Arayan Armut, Antalya’da hayvan mevcudiyetinde bir sıkıntı olmadığını, kurbanlık hayvan temininde de bir sıkıntı olmayacağını belirtti. Özlem Çağırıcı Armut, Antalya’da 164 bin büyükbaş, 1 milyon 280 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu bildirdi.

Türkiye Kasaplar, Hayvancılık ve Et İşleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, diğer ürünlere göre en düşük fiyat artışının ette yaşandığını belirterek, “120 TL’lik bir çuval yem 380-400 TL ise et fiyatları düşüyor. artacak.” Artan maliyetler sonrası telef oldukları için besi hayvanlarının maliyetinin arttığını ve beslenen hayvan sayısının azaldığını kaydeden Yolcu, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini ve ithalata karşı olduğunu söyledi.

Et ve Süt Kurumu’nun kasaplara rakip gibi çalıştığını kaydeden Uyan, “ESK’ya verilen takviyeler hayvancılığa verilseydi hayvancılıkta sorun olmazdı” dedi. Yardımcı, keçinin canlı kilogram fiyatının 140 TL’ye, koçun kilogram fiyatının 150 TL’ye, dananın kilogram fiyatının ise 160 TL’ye satılacağını belirtti.

“Süt para etmezse et olmaz”

ATB Üyesi Ata Sönmez, canlı hayvan ve et fiyatlarının ülkenin kanayan yarası olduğunu belirterek, “Bu 10 yıllık bir mesele. üretim, üretimden çekildi. Kesimin devamlılığı için 1 kg süte 2 kg yem verilmelidir. Bölümde inekler her gün tüketilmektedir. Üretici sütten para kazanamazsa üretim devam etmeyecektir. Bundan sonra ithalat yapmak zorunda kalacaksınız” dedi.

ATB 4. Meslek Komitesi Üyesi Yaşar Kocaoğlu, sektör dışından verilen hibelerle yapılan yanlış projelerin hayvancılığı gerilettiğini söyledi.

“Hayvancılıkta aile işletmeciliği desteklenmeli”

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, çiftçilere destek verilmediği sürece ithalata bağlı kalacaklarını söyledi. Para kazanamayan çiftçinin üretimi bıraktığını kaydeden Alp, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olabilmek için aile şirketlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Antalya’da üreticide sütün 11 TL iken Konya’da 8,5 TL’ye düştüğüne işaret eden Alp, “Bu durum ilimizde süt fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Sanayici il dışına çıkıyor.”

“Çobanı kuşa yedirmeyelim”

Antalya Damızlık Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Derneği Başkanı Zeliha Öztürk, küçükbaş hayvancılığı koruyan bir kanun olmadığına dikkat çekerek, “Çobanımızı kurda kuşa yedirmeden biz yetiştiricimizi korumaya çalışıyoruz” dedi. Öztürk, küçükbaş hayvancılığın teşvik edilmesiyle ette yaşanan sorunun ortadan kaldırılabileceğini kaydetti. Öztürk, mayınların doğayı tahrip ederken hayvancılığı da tehdit ettiğini söyledi.

“Hayvancılık lokomotif sanayi”

Antalya Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Musa Toros, et ithalatının ülke besicilik gücünü gerilettiğini kaydetti. Dövizdeki artışla birlikte yem fiyatlarının da arttığına işaret eden Toros, “Yem girdilerinin ucuzlaması için üreticinin desteklenmesi gerekiyor” dedi. Hayvancılığın dünyada lokomotif sektör olduğuna dikkati çeken Toros, “Hayvancılığın olmadığı, üretimin olmadığı, tüketimin olmadığı coğrafya yoktur. Desteklerin büyük bir kısmı Avrupa’da hayvancılığa verilmektedir. .”

“Sağlıklı bir envanterimiz yok”

Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, Türkiye’de hayvan sayısının bilinmediğini belirterek, “Küpeler düşüyor. Sağlıklı bir hayvan envanterimiz yok. Kayıtları düzgün tutmamız gerekiyor. Bu sorun ortadan kalkacak.” Çipli sistem yerine küpe gelince çözülecek. Et fiyatlarının düşmesi için öncelikle envanterin düzgün bir şekilde tutulması gerekiyor. Tutulması gerekiyor” dedi. Türkiye’nin kaba yem konusunda yetersiz olduğunu söyleyen Ayhan, ” Ülkemiz coğrafyasına uygun yeni ırklar geliştirilmelidir.”

“Sokak ortasında kesmeyin”

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan Fatih Alkan, Soğuksu ve Yeşilbahçe halleri, Kömürcüler Antalya Hayvan Borsası ile Demre ve Serik mezbahalarında kurbanlık bölümü yapılacağını duyurdu. Alkan, havaların sıcak olması ve hastalıklara davetiye çıkarmamak için hayvan kısmının evin ve sokağın ortasına yapılmamasını istedi.

ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül başkanlığında düzenlenen toplantıda Türkiye Kasaplar Yetiştiricileri Et ve Et İşleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcısı, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya Büyükbaş Hayvan Yetiştiricileri Derneği Başkanı Musa Toros, Antalya Koyun Koyun Keçi Yetiştiricileri Derneği Başkanı Zeliha Öztürk Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, ATB 5. Meslek Komitesi Başkanı Ufuk İngeç, Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, ATB üyeleri, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve şube menfaat sahipleri katıldı. – ANTALYA

ovacikhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu