Bazı Dinlerde Domuzun Yasaklanmasının Sebebi Olduğu İddia Edilen Mitolojik Hikaye
Dünyadaki domuz eti en çok tüketilen et çeşitlerden biri. Domuz eti tüketmeyen kişiler genellikle dini tabulardan dolayı bu tercihi yapmaktadır.
Pek çok ülkenin vazgeçilmez yemeklerinden biri olan domuz etinden yüzyıllar önce ortaya çıkan Sümer mitolojisinde de bahsedilmektedir. bir hikaye yüzündenİslam dinlerinde ve Yahudilikte yasaklanmış olabilirbiliyor musun?
Peki bu benzetme tam olarak ne anlatıyor?
Tammuz, diğer adıyla Tammuz, Sümer mitolojisinde sevgi ve merhamet tanrıçası İnanna’nın karısıdır. Domuzi, O, hayvanların efendisidir. Bu isme Anadolu’da Attis denir. Aynı adı taşıyan Suriye’deki Adon ve Yunan mitolojisindeki Afrodit’in sevgilisi AdonisOlarak anılır.
İnanna’nın kocası Tammuz (Domuzi), yırtıcı bir yaban domuzu tarafından öldürülür. Bu olaydan sonra domuz artık lanetli ve eti haram olan bir hayvan olur . Çünkü mitolojiyle karşılaştırıldığında domuz artık Tanrı katiliunvanını taşıyor.
Mezopotamya’da domuz, tanrıların katili olarak kabul ediliyordu. Nefret edilen bir hayvan haline geldi.Tevrat’ta Tammuz isminin geçmesinden Sümer kültür ve inançlarının semavi dinlerin kitaplarını nasıl etkilediğini anlayabiliriz.
Tevrat’ta bahsedilen Orada oturan kadınların Tammuz için ağladığını gördüm.“cümle Sümer mitolojisinde bir deyimdir. domuz tarafından öldürüldüHanımların Tammuz için ağlayıp yas tuttuklarını anlatıyor.
Yunan mitolojisinde Aşk Tanrıçası Afrodit’in sevgilisi Adonis, Tammuz gibi bir domuz tarafından öldürülür. Afrodit aslında Sümer mitolojisindeki İnanna’nın karşılığıdır, dolayısıyla inançlar farklı hal ve isimlerde birbirini etkilerher zaman tartışmalıdır.
Bunlara ek olarak domuz etinin haram kılınmasını etkileyen faktörler Başka nedenler de var . Domuzların yasaklanmasının nedenleri arasında diğer küçük hayvanlar gibi göç edememeleri, yaz aylarında etlerinin çabuk bozulabilmesi, çamurda vakit geçirmeleri ve dışkı gibi şeyleri tüketmeleri sayılabilir.
Ayrıca bilim adamları az pişmiş olduğunu söylüyor domuz eti yemekbu hayvanların içinden geçebilir trişinozAyrıca enfeksiyonun insan vücuduna da geçebildiğini isminde belirtmişti.
Erken Tunç Çağı’nda domuz etine yönelik tutumlar nelerdi?
Domuz eti, hayvanın yetiştirilmesinin kolay olması nedeniyle Erken Tunç Çağı’ndan beri sıklıkla tüketilmektedir. Yetiştirilmesi son derece ucuz olan domuz eti, ucuz bir proteinOlarak görülüyor.
Erken Tunç Çağı’nda insanlar domuzlara saygı duyardı ve hatta Mısır ve Mezopotamya’da bile domuzlara saygı duyulurdu. Domuzlara kurban kesiyorlardı.
Ancak Geç Tunç Çağı’na ilerledikçe insanların domuz etine karşı tutumları değişiyor. Geç Tunç Çağı’nda domuzlar insan atıklarını yemekten tiksinti duyuyorlardı. domuzlar tüketime uygun değildir Sonuçlandı. Bu yüzden domuzların tapınaklara girişi yasaklandı.
Peki domuz eti tüketimi nasıl bu kadar yaygınlaştı?
Tunç Çağı döneminde sosyal hiyerarşiler belirginleşti ve şehirler büyüyüp geliştikçe yoksul insanların sayısı arttı. Domuzların bakımı kolay olduğundan alt sınıfta olanlar domuz yetiştiriciliğine başladım.
Çünkü sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlar herkesin gücü yetmez Sermaye istiyordu. Bu dönemden sonra domuz eti tüketimi giderek daha popüler hale geldi.
Saf olmasa da farklıdır dini ve mitolojik nedenlerTarih boyunca iniş çıkışlar yaşayan domuz eti tüketimi, ekonomik sebeplerden dolayı zaman zaman insanların domuz etine karşı tutumlarının değişmesine neden olmuştur.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler: